Jak zavařovat ovoce

  1. Připravte si sklenice

    Pokud se chcete pustit do zavařování, budete potřebovat dostatek sklenic s víčky. Sklenice koupíte v oddělení domácích potřeb nebo určitě naleznete ve sklepech či na půdách vašich rodičů či babiček. Ať už máte sklenice nové nebo staré, vždy je důkladně umyjte. Pro delší trvanlivost zavařeného ovoce můžete sklenice vypláchnout rumem nebo jiným destilátem.

  2. Vyberte ovoce

    Nejchutnější kompoty jsou z hrušek, broskví, meruněk nebo švestek. Zavařovat však můžete jakékoliv ovoce, které máte rádi. Vybírejte vždy jen zdravé ovoce bez škůdců, plísní a dostatečně zralé, nikdy ne přezrálé. Ovoce důkladně omyjte v pitné vodě, zbavte ho stopek, pecek či jádřinců a nakrájejte na vámi požadovanou velikost. Pokud nechcete, aby ovoce zhnědlo (například hrušky), ponořte jej ihned po naloupání do vody s kyselinou citronovou.

  3. Nachystejte do sklenic

    Připravené ovoce, ze kterého jste nechali odkapat přebytečnou vodu, začněte rovnat do sklenic, a to zhruba do výšky jednoho centimetru pod okraj. Dbejte na to, aby se vám do sklenice vešlo co nejvíce ovoce, ale nemačkejte ho. Na litrovou sklenici budete potřebovat přibližně 600 až 800 gramů ovoce. Jakmile máte ovoce nachystané, zalijte ho nálevem, který si připravíte podle návodu – těch naleznete na internetu spoustu. Ovoce musí být v nálevu zcela ponořeno.

  4. Zavíčkujte sklenice

    Sklenice můžete mít buď s kovovými víčky s těsnící gumičkou, nebo šroubovací. Víčka s těsnící gumičkou položíte na naplněné sklenice, na víčko pak nasadíte zavírací hlavu a tlakem rukou dotlačíte hlavu nadoraz. Tím sklenici víčkem pevně uzavřete, zavírací hlavu můžete sundat a pokračovat s další sklenicí.

    Pokud máte sklenice se šroubovacími víčky, tak je zcela neutahujte, během sterilizace musí unikat vzduch, aby nedošlo k popraskání sklenic. Víčka dotáhněte až po zavaření.

  5. Zavařujte

    Uzavřené sklenice nandejte do zavařovacího nebo jakéhokoliv jiného velkého hrnce. Sklenice musí být ponořeny ve vodě, voda by měla být ještě zhruba dva centimetry nad víčkem sklenice. Vodu udržujete při teplotě 100°C a ovoce zavařujete po dobu nutnou dle daného druhu, většinou od 15 do 30 minut. Poté vyndejte sklenice z lázně a nechte je vychladnout. Sklenice nikdy nedávejte na studenou podložku, aby nepopraskaly. Po vyhladnutí je postavte na víčko, čímž zjistíte, zda jsou dostatečně utěsněné.

  6. Uskladněte

    Sklenice si označte datem zavaření a zcela vychladlé je umístěte do sucha, chladu a temna. Zavařené ovoce byste neměli konzumovat více jak rok po jeho zavaření.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *