Jak uvařit rýži | Hautu.cz
Hautu.cz (Hautu.cz)

Jak uvařit rýži

26. května 2013 ·  · v rubrice Dům, byt a zahrada

Uvařit rýži je jednoduché. Uvařit ji tak, aby byla chutná je však mnohem těžší. V tom článku se dozvíte několik tipů, jak si z rýže udělat mnohem chutnější a lépe stravitelnější přílohu. Rady pocházející především z asijské kuchyně, kde má vaření rýže nejdelší tradici.

Budete potřebovat
  • hrnec
  • rýže
  • voda
  • sůl
  1. Při nákupu nešetřete

    Rýže je jedna z nejlevnějších surovin. Nekupujte vždy tu nejlevnější, co vidíte v regálu. Za kvalitu si budete muset v tomto případě opravdu připlatit.

  2. Vybírejte rýži s neporušenými zrnky

    Polámaná rýže nebude vzhledově ani chuťově dobrá a po uvaření bude spíše připomínat kaši. Jedním z jasných ukazatelů kvality je neporušená stavba rýžových zrnek, ta je zároveň důkazem kvalitního a pečlivého zpracování.

  3. Rýži pořádné propláchněte

    Propláchnout rýži je snad na celém vaření to nejdůležitější, koupená rýže je lehce obalena rýžovým prachem, který vzniká při obrušování slupky zrnek a ten pak dělá chuť rýže nevýraznou.

    Nasypte rýži do hrnce, zalijte vodou a rýži promíchávejte prsty. Za chvíli bude voda bílá, tak ji vylijte a postup opakujte nejméně čtyřikrát, dokud nebude voda téměř dokonale průzračná.

  4. Pokud máte čas, rýži na chvíli namočte

    Namočená rýže bude nadýchanější a méně lepivá. Už po půl hodině můžete vidět, jak se změnila její struktura a barva.

  5. Zalijte rýži vodou a dejte vařit

    Co se týče množství vody, existuje mnoho druhů rýže a je tedy nejlépe řídit se pokynem na obalu, přesto je lepší méně než více, jinak by totiž rýže mohla být zbytečně lepivá.

  6. Vařte, dokud se všechna voda nevyvaří

    Mnoho lidí si myslí, že se má rýže vařit nějakou konkrétní dobu, správné je ale pozorovat množství vody v hrnci a přestat vařit ve chvíli, kdy voda vymizí.

  7. Ještě deset minut nezvedejte pokličku

    Pokud necháte rýži přikrytou pokličkou, bude mít mnohem lepší chuť. V Asii se často rýže, která se nenechala takto dýchat aspoň deset minut, považuje za nedovařenou.

TipMožným řešením je koupě rýžovaru, který dokáže kromě proplachování vše udělat za vás.
Mohlo by vás také zajímat
Komentáře
Marek Duha
30. května 2013

Pekný návod, teším sa aj na ďalšie. Podobné príspevky by mohli pribúdať častejšie.

Petr Homoky
01. května 2014

Jaký článek by vás Marku nebo i ostatní konkrétně zajímal a na Hautu prozatím není?

 
© 2013-2017 www.Hautu.cz • kontakt info[a]hautu.cz