Jak připravit vodní dýmku

Vodní dýmka je už dlouhá staletí nedílnou součástí arabské kultury. Arabové ji pokuřují při jakékoli příležitosti – při práci i při siestě, při přátelských posezeních, v barech, kavárnách i restauracích. U nás je již také hodně lidí, jimž tento životní styl imponuje a vodní dýmkou si zpestřují každý volný okamžik. I ti, kteří nejsou zrovna náruživí kuřáci, mohou ve „vodnici“ najít zalíbení. Kouř z dýmky totiž nedráždí v plicích, nepáchne a neobtěžuje široké okolí. Také chuťová stránka je odlišná – příchuť ovocných tabáků, které se v dýmce užívají, totiž nepřipomíná cigarety ani náhodou.

Snad nejdůležitějším specifikem dýmky je ale skutečnost, že je to v jistém smyslu společenská událost. Asi nejlépe si dýmku vychutnáte v okruhu 3 – 5 lidí. Může to tedy být příjemný doplněk, který doprovodí menší neformální přátelská setkání u vás doma.

Příprava

  1. Naplňte vázu vodou. Vázy většinou jsou barevné a jsou na nich různé kresby nebo ornamenty, ale jsou průsvitné, takže byste měli být schopni kontrolovat hladinu vody. Ta musí být zhruba 3 – 5 cm nad hlavní trubkou.
  2. Zasaďte pevně tělo dýmky do vázy. Je-li v pořádku těsnění, půjde to snadno. Dýmka by pak měla pevně stát a tělo by se nemělo viklat.
  3. Upevněte hadici do vývodu těla z dýmky. Z hadice několikrát naprázdno potáhněte. Tím zjistíte, jestli jste správně provedli krok 1, tedy jestli je výška hladiny vody v pořádku. To se právě pozná podle toho, jak dobře dýmka „táhne“.
  4. Nejdůležitější součástí je tabák. Začněme nejdříve s jeho volbou. Máte-li jich na výběr více, zvolte dva najednou a zkuste jejich chutě zkombinovat. Tak se totiž dýmky běžně v čajovnách připravují – dva tabáky, jejichž chutě se mohou vhodně smísit za vzniku kvalitního kuřáckého zážitku. Jde tedy také o věc citu a osobních preferencí – mezi ověřené kombinace ale patří například švestka a vanilka, jablko a máta, banán a jahoda nebo bílý a černý hrozen. Existují i sofistikovanější kombinace s větším množstvím tabáků, ale tyto experimenty doporučujeme jen zkušenějším kuřákům.
  5. Připravte si korunku dýmky (korunka je vrchní část dýmky, zpravidla je keramická). Do ní patří tabák. Otevřete si krabičky s příslušnými tabáky a vyjměte je. Tabáky pečlivě natrhejte – vkládejte je do korunky lístek po lístku. Po dokončení práce je promíchejte. Vrstvu tabáku lehce zmáčkněte, aby byl v rovině. Mělo by ho být v korunce tolik, aby byla korunka naplněna 2,5 až 3 mm pod okraj.
  6. Utrhněte kus alobalu. Rozměry záleží na velikosti korunky, doporučujeme ale vytrhnout tak velký kus, aby byl schopný pokrýt korunku ve dvou vrstvách. Díky tomu se tabák zbytečně nepřepálí. Alobalem tedy překryjte korunku. Alobal se nesmí dotýkat tabáku a musí být napnutý.
  7. Položte na dýmku ochranný tácek, upevněte těsnění a na těsnění připevněte připravenou korunku.
  8. Do alobalu propíchejte dvacet až třicet dírek. Tato činnost se nejlépe dělá špendlíkem nebo připínáčkem, použít můžete i jehlu nebo párátko. Dírky musí být v ploše alobalu rozloženy rovnoměrně.
  9. Připravte uhlík. Existují samorozpalovací uhlíky, které se dají rozžhavit bez pomoci vařiče. Pokud máte takovýto uhlík, držte jej v kleštičkách a pozvolna jej rozpalujte benzínovým zapalovačem nebo nad svíčkou. Toto čiňte samozřejmě na nějakém bezpečném místě, kde prskající uhlík nemůže nic propálit – tedy na balkoně nebo venku. Lepší kuřácký zážitek přináší bambusové nebo kokosové uhlíky, které připravíte třeba rozehřátím na plynovém vařiči po dobu 10 až 15 minut. V každém případě ale vždy počkejte, až se uhlík rozpálí ze všech stran. Rozžhavený uhlík poté položte na alobal čnějící na připravené korunce a můžete zahájit kouření.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *