Jak připravit masalu

  1. Připravte si koření

    Připravenou směs na čaj masala můžete zakoupit v každé dobře vybavené čajovně. Naprosto si ale vystačíte sami, když si nakoupíte potřebné koření. Na půl litru vody budete potřebovat dvě až tři celé skořice, stejné množství čerstvého zázvoru nebo půl čajové lžičky zázvoru sušeného, půl čajové lžičky celého hřebíčku, stejně tak půl lžičky kardamomu a na špičku nože bílého pepře.

  2. Pusťte se do vaření

    Připravenou směs koření můžete ještě rozdrtit v hmoždíři a pak ji vsypat do hrnce s půl litrem vroucí vody. Po pěti minutách varu přidejte dvě čajové lžičky kvalitního sypaného černého čaje a nechte ještě minutu vařit. Poté přilijte dle chuti čtvrt až půl litru mléka a přiveďte čaj k varu. Jakmile začne vřít, odstavte jej ze sporáku. Podle chuti jej doslaďte cukrem, a nebo ho nechte chvíli zchladnout a přidejte med. Poté přeceďte přes sítko a můžete si pochutnat na výborném kořeněném ajurvédském čaji.

  3. Zdravotní účinky masaly

    Tisíce let stará indická receptura má také pozitivní dopad na zdraví.

    • Zázvor prohřeje organismus a má antibakteriální a antivirové účinky. Navíc snižuje cholesterol, pomáhá při ranních nevolnostech a při nadýmání.
    • Hřebíček účinně tiší bolest, osvěžuje dech a působí jako přírodní desinfekce proti parazitům, houbám, virům a bakteriím.
    • Kardamom mírní záněty, pomáhá při problémem s dýcháním a zmírňuje křeče.
    • Skořice působí velmi dobře při chřipkách a nachlazení, reguluje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, účinně pomáhá i při zažívacích problémech.
    • Bílý pepř je účinným antioxidantem, který odstraní z vašeho těla škodlivé látky, stimuluje krevní oběh, čímž vaše tělo prohřeje a dodá mu energii.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *