Jak připravit fialkový sirup

  1. Nasbírejte fialky

    Vydejte se někam do luk, kde nejezdí auta, a nasbírejte si dva hrníčky květů fialek. Domů je neste v prodyšném, ideálně plátěném pytlíčku nebo proutěném košíku. Netrhejte květy do igelitového sáčku, jelikož by se vám mohly zapařit.

  2. Připravte odvar

    Květy fialek opláchněte pod tekoucí vodou, abyste z nich smyli případné nečistoty. Poté je nasypte do většího hrnce a zalijte jedním a půl hrnkem vody. Směs přiveďte k varu a poté odstavte. Nelekněte se, nálev bude mít zelenou barvu. Přikryjte plátýnkem nebo utěrkou a nechte 24 hodin louhovat.

  3. Pusťte se do vaření

    Po 24 hodinách louhování květy fialek sceďte před plátýnko do hrnce, snažte se z nich vymačkat co nejvíce. Směs přiveďte k varu, vsypte do ní hrnek krystalového cukru a asi 20 až 30 minut povařte, dokud nebude mít směs konzistenci sirupu. Pozor si dejte na zkaramelizování. Chcete-li, aby byl sirup ještě zdravější, nahraďte krystalový cukr cukrem třtinovým.

  4. Nalijte do sklenic

    Připravenou směs nechte chvíli zchladnout a poté do ní nakapte šťávu z půlky citronu. Díky ní získá sirup růžovou barvu. Nalijte sirup do sklenic, zavíčkujte, nechte vychladnout a poté uchovávejte v chladu a temnu.

2 komentáře u “Jak připravit fialkový sirup

  1. Dobrý deň,
    rada by som sa spýtala, či je možné použiť usušené fialky? Ďakujem :)

  2. Dobrý den,
    tento sirup je na pití, jakože si ho zalejeme vodou a máme nápoj, nebo je to pouze jako medicína?
    Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *