Jak pěstovat túje

  1. Kde sehnat túje

    Túje, neboli zerav západní, koupíte v každém dobrém zahrádkářství nebo v hobby marketu. Vyberte si odrůdu, která se vám líbí, a počítejte s tím, že do jednoho metru živého plotu budete potřebovat tři sazenice. Při výběru si dejte pozor, zda mají sazenice všechny kořeny – pokud je totiž kořenový bal poškozen, mohla by vám rostlina uhynout.

  2. Kam zasadit

    Zakoupené sazenice umisťujte do vlhké, písčito-hlinité půdy. Túje snesou jak slunné, tak stinné stanoviště, proto se nemusíte bát, že by vám například bez přímých slunečních paprsků nerostly. Tújím se daří v nadmořských výškách do 800 metrů nad mořem.

  3. Jak sázet

    Túje můžete vysazovat v období od března do listopadu, a to do vyhloubené díry tak, aby byl celý kořenový bal pod úrovní země. Rostlinu důkladně zalijte, přihrňte hlínu a umačkejte. Pokud nemáte na zahradě kvalitní hlínu, přidejte do vyhloubené jámy zahradnický substrát, případně přimíchejte kompost.

    Sazenice sázejte zhruba 30 až 35 centimetrů od sebe. Pokud byste zasadili sazenice příliš blízko k sobě, začaly by žloutnout či hnědnout a mohly by uschnout. Alespoň během prvního roku je nutné sazenice pravidelně zalévat.

  4. Kdy hnojit

    V měsících květnu až srpnu byste měli túje pravidelně každé tři týdny přihnojovat. Hnojivo na túje koupíte v zahrádkářství nebo hobby marketech.

  5. Jak stříhat

    Túje je vhodné stříhat jedenkrát do roka, a to během května až srpna. První dva roky po zasazení zastřihujte jenom špičky tújí, třetí rok už je můžete zastřihovat z vrchu i z boku.

  6. Výhody tújí

    Kromě toho, že si z tújí vypěstujete pěkný živý plot, který zamezí pohledům vašich sousedů, izolují vás také od hlučného a prašného provozu a chrání před větrem.

2 komentáře u “Jak pěstovat túje

  1. prosim chtela bych si zakoupit tuje je dobre je poslat na dobirku dekuji za odpoved

  2. Dobrý den, mám řadu thují vysokých cca 3m a nyní chci z jedné strany položit dlažbu až cca 40 cm ke kmenu. Jen volně položit přes zeminu, bez štěrku. Neohrozím tím thuje?
    Děkuji za odpověď. Zdeněk Vaník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *